Sarnina, dziczyzna, jelenina – dziedzictwo kulinarne prosto z lasu

Najlepszy Lombard Kołobrzeg u nas pożyczysz pod wszystko

Sarnina, dziczyzna, jelenina – dziedzictwo kulinarne prosto z lasu

Sarnina, dziczyzna, jelenina - dziedzictwo kulinarne prosto z lasu

Po wielu latach, podczas których prym w kuchni wiodła wieprzowina i drób, nastał czas na powrót królowej mięs – dziczyzny. Choć nie każdy miał możliwość rozkoszować się kruchym i soczystym mięsie z dzika, to zdecydowanie każdy powinien spróbować dziczyzny chociaż raz. Warto to zrobić nie tylko ze względu na wyjątkowy smak i aromat mięsa z leśnych zwierząt, ale głównie z powodu korzyści zdrowotnych, jakie gwarantuje regularne spożywanie dziczyzny. Ale zacznijmy od początku – czym jest dziczyzna, czy dziczyzna jest zdrowa i ile kosztuje kiełbasa z dzika?

Najzdrowsze mięso z leśnego wybiegu

Wszyscy wiemy, chociaż na co dzień staramy się o tym nie myśleć, jak wygląda pozyskiwanie mięsa z wieprzowiny i drobiu. Zwierzęta rodzą się i umierają w niewoli, przechowywane w zbyt ciasnych klatkach, karmione paszą z GMO, faszerowane sztucznymi hormonami przyspieszającymi rośnięcie zwierząt, nastrzykiwane antybiotykami, które mają rzutem na taśmę ratować osłabione taką egzystencją istnienia. Świnie, krowy i kury są maksymalnie wyeksploatowane z jaj i mleka, a kiedy zmniejsza się ich wydajność, w niedostosowanych warunkach przewożone są do ubojni, gdzie umierają otoczone zapachem strachu i krwi swoich poprzedników. Mięso drobiowe czy wieprzowe pełne jest nie tylko sztucznych składników, ale także kortyzolu, czyli hormonu stresu, za to brak w nich glikogenu, którego niedobory powodują szybsze dojrzewanie i psucie się mięsa już po uboju. Jak więc widać, każda ingerencja ludzka w życie zwierząt hodowlanych, ma wpływ na smak, kolor, zapach i stan dojrzewania mięsa. Po drugiej stronie barykady mamy mięso z dzika, sarny czy jelenia – dziczyznę, której wartości odżywcze i właściwości smakowe przewyższają każde inne mięso. Dziki, sarny, jelenie żyją w zgodzie z naturą, żywią się leśnymi przysmakami, nie odczuwają stresu, za ich płodnością nie stoją ludzie, a za wzrostem żadne sztuczne preparaty. Dziczyzna to mięso, które jest całkowicie BIO i EKO, pozbawione ludzkiej ingerencji, a do tego działające na ludzki organizm prozdrowotnie.

Sarnina, dziczyzna, jelenina - dziedzictwo kulinarne prosto z lasu

Dziczyzna – na zdrowie!

Mięso z dzika, sarny czy jelenia, to najchudsze mięso dostępne na polskim rynku. Na 100 gram mięsa z dziczyzny przypada zaledwie ok. 110 kcal co sprawia, że sarnina, jelenina i dziczyzna są mięsami chudszymi nawet od popularnego w dietach odchudzających drobiu! Dziczyzna jest także mięsem o niskiej zawartości cholesterolu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w diecie małych dzieci oraz osób starszych, narażonych na choroby układu krwionośnego, takie jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Mięso z dzika, sarny czy jelenia to także masa witamin, głównie tych z grupy B, fosforu, wapnia, magnezu, białka bogatego w kwasy egzogenne oraz łatwoprzyswajalnego żelaza, co istotne jest dla osób cierpiących na anemię. Dziczyzna nie powoduje ani nie nasila alergii pokarmowych, a to wszystko dzięki braku sztucznych hormonów i antybiotyków w składzie. Dziczyzna to po prostu czyste, zdrowe i naturalne mięso!

Sarnina, dziczyzna, jelenina - dziedzictwo kulinarne prosto z lasu

Sarnina, dziczyzna, jelenina – dziedzictwo kulinarne prosto z lasu

Wyjątkowy smak dziczyzny

Wiele osób, które spróbowały mięsa lub wyrobów z dziczyzny, zastanawia się, skąd pochodzi jego tak niezwykły smak. Tajemnica tkwi w naturalnej diecie zwierzyny leśnej. Grzyby, owoce leśne, leśne zioła, korzenie, bukiew – są to przysmaki, które posiadają swój charakterystyczny smak i aromat. Aromat ten jest tak mocny, że po spożyciu przez zwierzęta tych leśnych rarytasów, przenika on do mięsa, a następnie trafia na nasze talerze. Nie jest w stanie wyplenić go żadna obróbka termiczna – to po prostu wyjątkowy smak dziczyzny.

Dziczyznę możemy przyrządzić na wiele sposobów – możemy ją piec, smażyć, grillować, wędzić, gotować, podawać w formie zup, przystawek i dań głównych. Delikatny pasztet z sarny czy nieco bardziej wyrazisty pasztet z jelenia świetnie nadają się jako przekąski miedzy posiłkami, a kiełbasa myśliwska zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Sarnina, dziczyzna, jelenina - dziedzictwo kulinarne prosto z lasu

Sarnina, dziczyzna, jelenina – dziedzictwo kulinarne prosto z lasu

Pasztet z dziczyzny i kiełbasa z dzika – cena dziczyzny

Najczęstszym powodem, dla którego do wózków sklepowych, a następnie na nasze talerze, trafia wieprzowina zamiast dziczyzny, jest cena. Każdy z nas chce dobrze zjeść za niską cenę, ale tu pojawia się problem. Wieprzowina czy drób, to mięso z masowej produkcji, które ze zdrową i wartościową żywnością ma niewiele wspólnego, i to stąd ich niska cena. Tymczasem dziczyzna ma nam do zaoferowania o wiele więcej za niewiele wyższą cenę.

Jeśli obawiamy się kupowania mięsa z dziczyzny i samodzielnego jego przyrządzania, to warto zrobić zakupy w sprawdzonym miejscu, gdzie wyroby są starannie przyrządzone. Leśniczówka to miejsce wyjątkowe, stworzone przez pasjonatów myślistwa. Nasz sklep z dziczyzną zaopatrzony jest wyłącznie w wędliny wyprodukowane z najwyższej jakości mięsa, według przepisów przekazywanych z dziada pradziada. Robimy wędliny smaczne, zdrowe, w wyjątkowych kompozycjach. Kiełbasa krakowska, pasztet z sarny czy smalec z dzika to nie wszystko! U nas znajdziesz także polskie wariacje światowych przysmaków, takie jak chorizo z dzika czy salami z dzika! Najlepsze mięso to dziczyzna, najlepsze wyroby z dziczyzny to Leśniczówka.

Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *