Dlaczego warto zainwestować w blat granitowy?

Dlaczego warto zainwestować w blat granitowy?

Dlaczego warto zainwestować w blat granitowy?

Blaty z kamienia naturalnego są coraz bardziej popularne ze względu na ich niekwestionowane zalety. Nie tylko pięknie i elegancko wyglądają, ale są także bardzo praktyczne. Jaki blat kamienny wybrać do kuchni, by spełniał wszystkie oczekiwania? Najczęściej wybierane są blaty granitowe, marmurowe lub z konglomeratu.

Niezniszczalny granit

Blaty granitowe to zdecydowany lider wśród blatów kamiennych. Bogata gama kolorystyczna sprawia, że można dobrać je do każdej aranżacji, zarówno w stylu klasycznym, jak i nowoczesnym, do kuchni jasnej, jak i ciemnej. Można wybierać z ponad 200 propozycji kolorystycznych!

Walory estetyczne to jedno, ale w kuchni najważniejsze są walory praktyczne, bo przecież blat kuchenny wykorzystywany jest nieustannie do różnych celów. Wypakowujemy na nim zakupy, przygotowujemy posiłki, korzystamy z małego AGD.

Granit należy do kamieni twardych, dzięki temu odporny jest na uszkodzenia mechaniczne, można na nim bezpośrednio kroić, ubijać mięso, zarabiać ciasto (nie przyklei się). Granit odporny jest na wysokie temperatury, więc bez obaw możemy stawiać na nim garnki ściągnięte z kuchenki.

Jakie zalety mają jeszcze blaty granitowe? Utrzymanie ich w czystości nie jest trudne, ponieważ granit nie przyjmuje wody i plam po tłuszczu i kwasach. Wystarczy tylko przetrzeć je wilgotną szmatką z delikatnym detergentem.

Blaty granitowe mają też wady. Niewątpliwie największą jest ich wysoka cena, ale z drugiej strony są niezniszczalne. Drugą wadą jest ich ciężar, a więc szafki pod nimi muszą mieć solidną konstrukcję.

Piękny marmur

Bardzo często alternatywą dla blatów granitowych są blaty marmurowe. Prezentują się równie pięknie i elegancko, ale są znacznie tańsze.

Marmur odporny jest, podobnie jak granit, odporny jest na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury, ale jest kamieniem nasiąkliwym. Oznacza to, że blaty marmurowe przyjmują różne płyny, po których mogą pozostać plamy. Nie jest to wielki problem, ale wymaga większych nakładów pracy. Przede wszystkim blaty marmurowe wymagają impregnacji za pomocą odpowiednich preparatów. Rozlane płyny należy szybko usuwać za pomocą suchej szmatki, po plamach nie będzie śladu.

Blaty z konglomeratu – czy warto?

Konglomerat nie jest kamieniem naturalnym, ale syntetycznym. Powstaje z kruszywa kamiennego łączonego za pomocą żywic oraz dodatku barwników. Te ostatnie powodują, że wygląd blatów z konglomeratu znacznie różni się od wyglądu blatów kamiennych.

Konglomerat jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, ale łatwo przyjmuje plamy, więc wymaga częstych zabiegów pielęgnacyjnych. Blaty z konglomeratu są znacznie tańsze i lżejsze od blatów kamiennych.

Wybierając blat kuchenny warto kierować się nie tylko ceną, ale przede wszystkim walorami praktycznymi i estetycznymi. Dobrze wybrany zachowa swoje właściwości nawet przez kilkadziesiąt lat.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments